søndag 5. desember 2010

Modernisme og filmene

De siste dagene på skolen har vi sett tre forskjellige filmer som kan tilknyttes til modernismen. Filmene vi så var blant annet Tilsammans, Festen og Reprise som er skandinaviske filmer. Alle disse tre filmene har modernistiske trekk i seg.

REPRISE

Reprise er en norsk film laget av Joacim Trier, og kom ut i 2006. Filmen tar for seg emner som vennskap, sammenbrudd og kjærlighet.
De viktigste personene i filmene vil nok være;
Erik spilt av Espen Klouman Høiner.
Phillip spilt av Anders Danielsen Lie.
Kari spilt av Viktoria Winge.
Gjennom filmen blir vi kjent med Erik og Phillip som er i tjueårene og lever drømmen om å bli forfattere. De utgir hver sin roman i håp om å bli godtatt. Phillips roman er den som blir godtatt og dermed får han utgitt sin første bok, mens Eriks forslag ikke blir antatt av forlaget. Imens møter han på Kari og får plutselig psykisk lidelser og sammenbrudd som fører til at han blir lagt inn i psykiatrisk avdeling. Et halvt år senere blir han skrevet ut, og imellom tiden hadde Erik jobbet med et nytt forslag til bok.
Etter at boken til Erik blir antatt skaper dette mange følelser hos Phillip, vi ser repriser ut av livene deres. Og spenningskurven går som en bølge som aldri tar slutt, for på slutten av filmen ser vi aldri hvordan det ender for guttene. Vendepunktet i filmen er når Phillip blir skrevet ut fra sykehuset, synsvinkelen i filmen er autoral.
Kilder; http://no.wikipedia.org/wiki/Reprise_(film)
¨

FESTEN

Festen er en dansk film som kom ut i 1998, og handler om faren Helge som fyller 60 år og har nå en stor fest med venner og familie.
Viktigste personer i filmene er;
Helge (far) spilt av Henning Moritzen
Else (mor) spilt av Bithe Neumann
Christian (storebror) spilt av Ulrich Thomsen
Micheal (lillebror) spilt av Thomas Bo Larsen
Helene (søster) spilt av Paprika Steen

 Handlingen i filmen går ut på at Helge, faren fyller 60 år og feirer dette. Vi møter på blant annet Christian som er den eldste broren, Micheal som er lillebroren og Helene søsteren. Sønnen Christian kommer fra Frankrike, og det viser seg at Micheal og Christian ankommer uten å være invitert, og søsteren Helene kommer med sin mørkhudete kjæreste. Under festen er det mye som skjer, søsteren Helene finner selvmordsbrevet til sin søster som har dødd året før. Det viser seg faktisk at Christian og hans tvillingsøster ble seksuelt mishandlet av sin far da de var yngre, og dette kommer frem under talen til Christian som han blir bedt om å holde under middagen.
Dette sjokkerer hele forsamlingen når Christian beskylder faren for incest, en pinlig situasjon oppstår for familien og gjentatte ganger blir Christian kastet ut av festen. Etter hvert innrømmer faren sine handlinger og Christian blir trodd tilslutt av sine søsken. Selv om moren Else vet om situasjonen velger hun å ikke si noe og stå i bakgrunnen. Det ender med at faren blir bedt om å dra fra bordet når de sitter og spiser frokost.
Virkemidlene i filmen som vi lett kan kjenner igjen av modernistiske trekk er at den er blant annet filmet med håndholdt kamera. Selve filmingen er ikke gjort på en profesjonell måte som vi hadde sagt, det er mye lyd som høres enn selve det som er konsentrert på, det er mye av mørke scener. Synsvinkelen som blir brukt er tredjeperson, vi får ikke vite noe om personenes tanker eller følelser men må tolke alt selv.
TILSAMMANS
Tilsammans er en svensk film av Lukas Moodysson som kom ut i 2000 og er film som handler om familier som bor sammen under et tak som kalles for tilsammans.
Viktige personer i filmen;
Elisabeth spilt av Lisa Lindgren
Rolf spilt av Micheal Nyqvist
Stefan spilt av Sam Kessel
Eva spilt av Emma Samuelsson
Gøran spilt av Gustaf Hammarsten
Tilsammans PosterHandlingen i filmen foregår for det meste på kollektivet som kalles Tilsammans. Elisabeth velger da først å flytte ut fra mannen sin som er en alkoholiker, og tar med seg barna Stefan og Eva hjem til broren Gøran som lever i et kollektiv med flere andre. Her møter vi blant annet på lesbiske, homser, og feminisme.
På begynnelsen ser vi at de har vanskeligheter med å tilpasse seg, alt er nytt og de har ikke vært borti sånne mennesker før. Det er blant annet forbudt med kjøtt, tv og det å feire høytiden jul. Noe som er veldig klart er seksuelle forhold og politiske diskusjoner som går om og om igjen. Etter hvert skapes det nye vennskap mellom Elisabeth og den lesbiske Anna, mens Stefan og Tet blant annet også blir venner. Forandringene fører faktisk til positive forandringer.
Vi ser da mot slutten at manne Rolf og konen Elisabeth sammen med barna finner tilbake til hverandre. Også menneskene rundt forandrer sine verdier, normer og tenkemåte, og om hvordan man lever sammen.
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar